Sizin Ajans

Web Sitenizi Google'da Yükseltmek

Google Üst Sıralara Çıkma Rehberi (2022 - Adım Adım)

İçerik gizle
1 Google Üst Sıralara Çıkma Rehberi (2022 - Adım Adım)

Bu yazımızda Google Üst Sıralara Çıkma hakkındaki tecrübelerimizi paylaşacağız. Mevcut bir web siteniz varsa ya da yeni bir web sitesi kuracaksanız Google’da üst sıralara çıkmanın temel adımlarını bilmeniz gerekir. Detaylarını öğrenmek istediğiniz bir adım varsa yorumlarda bizlere sorabilirsiniz. Böylelikle bizlere de destek olmuş olursunuz. Bizlerde seve seve tecrübelerimizi sizlerle paylaşırız.

Mevcut Bir Web Siteniz Yoksa İlk Yapmanız Gerekenler

Şirketiniz, iş yeriniz veya kişisel bloğunuz için bir web sitesi açmaya karar verdiniz. Bu web sitesini ya bir ajansa kurduracaksınız ya da kendi imkanlarınız ile yapacaksınız. Henüz bir web site açıp açmamak arasında kaldıysanız Neden Web Sitesi Açmalıyız? adlı yazımızı okumanızı öneririz.

Web Sitenizi Ajansa Yaptıracaksınız Yapmanız Gerekenler

Web site yapımı için gerekli bilgiye sahip olmadığınızı varsayalım. Ajans araştırması yaparken dikkat etmeniz gerekenler bir kaç maddeden ibarettir.

Çalışmak İstediğiniz Ajansın Referanslarını İsteyin

Evet, Google aramalarda veya Instagram reklamlarından bir tane web sitesi ajansı buldunuz ve çalışmaya karar verdiniz. İlk yapmanız gereken şey ajanstan referanslarını isteyin. Ajans, sizlere yaptıkları en iyi web sitelerini yollayacaktır.

Web Sitelerini Birden Fazla Cihazda Test Edin

Çalışmak istediğiniz ajans size bir referans listesi yolladı. Yüksek ihtimalle en iyi referanstan başlayacaktır o liste. Bu yazıyı okumaya karar verdiğinize göre web sitenizin gerçekten iyi olmasını istiyorsunuzdur ve o referanslarıda tek tek inceleyeceksiniz demektir.

Web sitelerini ilk olarak masa üstünden sonra da mobil cihazlarınızdan kontrol edin. Mobil uyumlu olduğunu da farkettiğinizde son yapmanız gereken şey; Google Mobil Uyumluluk Testi sayfasından da web sitesini test etmelisiniz. Unutmayın, web sitesine mobil cihazdan ziyaret ettiğinizde deneyiminiz iyi olabilir fakat amacımız web sitemiz Google’da üst sıralarda çıksın istiyoruz. O yüzden çoğu testi Google test araçlarından yapmaya özen göstermeliyiz.

Bandırma Web Tasarım

Web Sitelerinin Hangi Alt Yapıda Olduğunu İnceleyin

Genellikle ajanslar E-ticaret için Opencart veya Woocommerce kullanırlar. Müşterinin özel isteklerine göre ya modül eklemesi yaparlar ya da sıfırdan kodlama ile bir alt yapı yaparlar. Şirket veya kişisel bloglar için Wordpress alt yapısını kullanırlar. Eskiden Joomla altyapısını kullanan ajanslarda vardı fakat yeni güncelleme gelmemesinden dolayı her ajans Wordpress kullanmaya başlamıştır.

Wordpress kullanmanın avantajlarını öğrenmek isterseniz yorumlarda bunu belirtebilirsiniz. Bizlerde ilerleyen zamanlarda Wordpress’in avantajlarını anlatan bir içerik hazırlayabiliriz.

Çalışmak istediğiniz ajansın yaptıkları web sitelerini CMS Detector sitesi ile taratıp alt yapılarını öğrenebilirsiniz. Tıkladığınızda açılan sayfaya web sitesi linkini yazıp “Detect CMS” ye tıklamanız yeterli olacaktır. Sonra açılan sayfada hangi alt yapıyı kullandığını öğrenebilirsiniz.

Web Sitelerinin Hızını Test Edin

Çalışmak istediğiniz ajansın web sitelerini hangi alt yapılarda kurduğunu öğrendiniz ve web sitelerini çok güzel yapıyor olabilirler. Karşıdan bakınca çok anlaşılır ve güzel görünüşlü bir web sitesi olabilir. Yalnız önemli bir faktör var; bu web siteleri ne kadar hızlı?

Bulunduğunuz bölgede kendi internet hızınız çok hızlı olabilir. Ajansın referans gösterdiği web sitelerine çok hızlı giriyor olabilirsiniz fakat herkes sizin kadar hızlı bir internet deneyimine sahip olmayabilir. O yüzden web sitelerini Google Web Site Hız Testi ve GTmetrix araçları ile test etmelisiniz.

Eğer mobil hız puanları 80 veya 70’in altındaysa o ajans ile çalışmayı vazgeçmenizi veya kendilerinden daha hızlı bir web sitesi yapmalarını rica etmelisiniz.

Google Mobil Hız Puanı Sayfası

Google Masaüstü Hız Puanı Sayfası

GTmetrix Hız Puanı Sayfası

Önemli Not: Site hız puanları sunucu yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Burada önemli olan kullanıcının karşısına ne kadar hızlı çıktığıdır. Web sitenizi sürekli kontrol edin, hız puanı 80’in altına düşmediği sürece bir problem oluşmaz.

Web Site’nin Sayfaları Google’da Çıkıyor mu? Kontrol Edin

Web sitelerinin hız puanlarını da kontrol ettikten sonra Google Arama‘da web sitesinin varlığını kontrol etmelisiniz. Bir web sitesinin içerisinde gezindikten sonra aşağı yukarı kaç tane sayfaya sahip anlayabilirsiniz. Peki bu sayfalar Google tarafına işlenmiş mi onları bilmek gerekiyor.

Bunun için Google arama kısmına “site:websitesininadı.com” yazmanız yeterli olacaktır. Arama sonuçlarında en üstte kaç sonuç bulduysa Google, o kadar sayfayı arama dizinine eklemiş demektir.

Bilgi, Hizmet veya İçerik Sayfalarının Özgünlüğünü Kontrol Edin

Evet, çalışmak istediğiniz ajansın çoğu test sonucunun sizleri tatmin ettiğini varsayalım. Tasarım konusunda ve optimizasyon konusunda epey iyi iş yapmış olabilirler fakat Google özgünlüğe de çok fazla önem verir.

Kontrol ettiğiniz web sitesinin herhangi bir sayfasına girip oradaki içeriği kontrol etmelisiniz. Bunun için makale özgünlük testi sitesi olan İntihal Programı sitesinden test edebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda nasıl özgün makale yazabileceğinizi anlatan bir içerik hazırlamamızı isterseniz yorumlarda belirtebilirsiniz.

İntihal Programı Web Sitesi

Soru – Cevap İçeren Sayfalarda FAQ Şeması Var mı? Kontrol Edin

Google’da bir arama yaptığınızda arama sonuçlarının arasında “Kullanıcılar bunları da sordu” diye bir başlık görürsünüz. Bu soruların arasında sizinde web sitenizdeki soru-cevapların olabilmesi için mevcut sayfalarda FAQ şeması (FAQ Schema) ekli olması gerekir. Çalışmak istediğiniz ajans bunun gibi önemli bir adımı gerçekleştirmiş mi bunu kontrol etmelisiniz.

Bir tek soru-cevapta değil, aynı zamanda makale, yorum, içerik puanı, ürün fiyatı şemalarınında gerekli sayfalarda olması gerekir. Ziyaret ettiğiniz sayfanın gerekli şemalara sahip olup olmadığını Google Zengin Sonuçlar Testi ile kontrol edebilirsiniz.

Google Zengin Sonuçlar Testi Sitesi

Google Zengin Sonuçlar Testi Sonuç Sayfası

Web Sitenizi Kendiniz Yapacaksanız İzlemeniz Gereken Adımlar

Web sitenizi yapmak için gerekli bilgiye sahip olduğunuzu varsayalım. Web sitenizi Google’da üst sıralara çıkarmanın yollarını arıyorsanız gerekli adımları aşağıda sizler için listeledik.

Mobil Uyumluluğu Sağlamalısınız

Kullanıcıların %85’i web sitelerine mobil cihazlar ile ziyaret etmektedir. Web sitenizin mobil kullanıcı deneyimi masaüstü platformlardaki gibi yüksek değilse Google bunu fark eder ve web sitenizi geri planda bırakır.

Hız Optimizasyonunu Yapmalısınız

İlk başta web sitesini kuracağımız sunucunun hızını bilmemiz gerekir. Bir hosting firmasından sunucu alacağınız sırada aynı hosting firmasından hizmet almış web sitelerinin sunucu hız testlerini yapmalısınız. Bunu Sunucu Hız Testi sitesinden yapabilirsiniz. Genellikle 0,6 saniye ve altı hızlı kabul edilmektedir. Bazen sunucu yoğunluğuna göre 1 ila 0.8 arasıda gösterebilir fakat kesinlikle 1 saniyenin üstü hızlı sayılmaz.

Sunucuyu ve alan adını satın aldığınızı ve web sitenizin alt yapısınıda kurduğunuzu varsayalım. Web sitenizin hız testini yapıp çıkan sonuç sayfasındaki yönergelere göre web sitenizi optimize edebilirsiniz. Genellikle görsel boyutunun tanımlanmaması veya gereksiz fazla alan kaplayan görseller web sitesinin hız puanını etkiler.

Görsellerinizi hangi boyutlarda kullanacağınızı iyi bilmelisiniz ve sunucuda minimum alan kaplaması için optimize etmelisiniz. Resim optimizasyonunun nasıl yapılacağını merak ediyorsanız yorum kısmında belirtebilirsiniz. Bizler seve seve cevaplandırıyor olacağız.

Özgün İçerikler Eklemelisiniz

Günümüzde pek çok ajans içerik pazarlama hizmeti vermekte. İstediğiniz anahtar kelimelere göre web sitenize özgün içerikler yazabilir ve marka bilincini üst seviyede tutabilirsiniz. Bu durum Google Arama Motorunun ve diğer arama motorlarınında seveceği bir şeydir. Özgün içerik satın almayıp kendinizde özgün içerik yazabilirsiniz fakat kesinlikle SEO uyumlu olmalıdır.

Web Sitenizdeki Kullanıcı Deneyimini Üst Seviyede Yapmalısınız

Bir kullanıcı web sitenize girdiğinde aradığı bir hizmeti veya içeriğe kolayca ulaşmalı. Bunun için web sitenize iyi bir link inşası yapmanız gerekmektedir. Kullanıcı web sitenize girdikten sonra en fazla 3 tıklama sonrası istediği içeriğe ulaşmalıdır. Bunun için web sitenize bir arama çubuğu ekleyebilirsiniz.

Web Sitenizi Arama Motorlarına Eklemelisiniz

Evet, web sitenizi gerçekten bütünüyle eksiksiz yaptığınızı varsayarak yapılacak bir diğer önemli adım olan arama motoru kaydını anlatalım. Yazımız öncelikle Google Üst Sıralara Çıkma olduğu için bu yazıda sadece Google Arama Motoru Kaydı’nı anlatacağız.

Google Arama Konsoluna Web Sitenizi Ekleme

Öncelikle Google Arama Konsolu sayfasını ziyaret etmelisiniz. Karşınıza çıkan sayfa bu şekilde olacaktır.

Sizlere tavsiyemiz alan adı doğrulaması kısmından doğrulama yapıp web sitenizi eklemenizdir. Doğrulamayı yaptıktan sonra ilk adımınız web sitenizin haritasını arama konsoluna eklemelisiniz. Örnek site haritası görmek istiyorsanız buraya tıklayarak bizim web sitemizin site haritasına ulaşabilirsiniz.

Google Arama Motoruna Web sitenizi detaylı olarak nasıl ekleyeceğinizi öğrenmek istiyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz. Bizler yazımızın içeriği çokta uzun olmasın diye temel adımları anlatmaya özen gösteriyoruz.

Mevcut Web Sitenizi Google’da Yükseltmek İçin Yapmanız Gerekenler

Web siteniz yoksa Google’da Üst Sıralara Çıkmak için yapmanız gerekenleri adım adım anlattık. Şimdi daha önceden açtığınız fakat Google’da alt sıralarda bulunan web sitenizi üst sıralara çıkarmanız için yapmanız gerekenleri anlatacağız.

Web Sitenizin Mobil Uyumluluğunu Kontrol Edin

Mevcut web sitenizin mobil ve diğer cihazlarda kullanıcılara ne gibi deneyimler sunuyor bunu sık sık kontrol edin. Google Mobil Uyumluluk Testi sayfasını ziyaret edip sayfalarınızın son durumuna bakıp mobil uyumluluğu sağlamalısınız.

Web Sitenizin Hız Testini Yapın

Web sitenizin belirli aralıklarla hız testini yapmalısınız. Ne kadar yüksek puan alırsanız web siteniz Google’da üst sıralara yükselmesi bir o kadar kolay olur. Bunun için Google Hız Testi veya GTmetrix araçlarını kullanabilirsiniz.

Web Sitenizdeki Tüm Yazıların & İçeriklerin Özgünlüğünü Kontrol Edin

Web sitenizi zamanında yaparken acele etmiş olabilirsiniz veya yaptırdığınız ajansa kısa bir süre verip yatırımınızı düşük tutmuş olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda ortaya çıkan web sitelerindeki içerikler genellikle başka bir web sitesinden kopyalanmış oluyor. Google bunu farkettiği anda sizi üst sıralara çıkarmıyor. İçeriklerinizin özgünlüğünü test etmek için İntihal Programı sitesini ziyaret edip içeriklerinizin özgünlüğünü test etmelisiniz.

İçeriğiniz özgün değilse acilen içeriklerinizi özgünleştirmeli ve içeriklerinizi açıklayıcı bir şekilde yazmalısınız. İçeriğiniz ne kadar bilgi verirse ve açıklayıcı olursa kullanıcı web sitenizde vakit geçirir ve Google’da bunu fark eder. Bunun Sonucunda üst sıralara çıkmış olursunuz.

Önemli Not: Unutmayın, içeriğiniz sadece yazıdan ibaret değildir. Yazılarınızı yansıtan görsellerde kullanmalısınız ve bu görsellerde olabildiğince özgün olmalıdır.

Mevcut Web Sitenizin Arama Motorlarındaki Varlığını Kontrol Edin

Google arama motoruna “site:websiteniz.com” yazdığınızda web sitenizdeki içerikler çıkıyor mu kontrol edin. En önemlisi çıkan sayfalar güncel mi buna dikkat edin. Tıklama yaptığınızda web siteniz düzgün bir şekilde açılıp açılmadığını kontrol edin. Web sitenizdeki sayfalar arama sonuçlarında çıkmıyorsa Google Arama Konsolu’na web sitenizin kaydını yapın.

Web Sitenizin Sadece Google’da Değil, Başka Sitelerde de Olmasını Sağlayın (backlink çalışması yapın)

Evet, web siteniz için her şeyi yaptığınızı varsayıyoruz fakat hala üst sıralarda çıkmıyor ise yapmanız gerekenler;

Sektördeki rakiplerinizin analizini yapın

Sektördeki rakipleriniz sosyal platformlarda ne kadar varlığını güçlendirmiş bunların analizini yapmalısınız.

Rakipleriniz hangi platformlardan bağlantı (backlink) almış? Bunları öğrenin

Ahrefs ve Semrush araçlarını kullanarak rakipleriniz hangi platformlardan ne kadar bağlantı (backlink) almış bunları öğrenin.

Buradaki ana düşünce şudur; Google Arama Botları sektörünüz ile alakalı otoritesi yüksek bir web sitesini ziyaret ettiğinde o sayfayı tararken sizin web sitenize rastlamalıdır. Böylelikle Google Algoritması sizin aslında önemli bir web sitesi olduğunuzu anlayacak ve kullanıcıların daha çok karşısına çıkamanız için sizi üst sıralara çıkaracaktır.

Ücretli veya ücretsiz backlink kaynaklarından ne kadar verim alırsınız? Bunun analizini yapın

Sektörünüzdeki otorite sahibi web siteleri sizlere ücretsiz backlink vermeyecektir. Tabiki belli bir ücret talep edeceklerdir çünkü ayda binlerce kişi o sayfaları ziyaret ediyor. Sonuç olarak bu gibi sitelerden backlink almanız yararınıza olacaktır.

Ücretsiz otorite sahibi backlink alabileceğiniz web siteleri de bulunmaktadır. Bu web sitelerini merak ediyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz. Dediğimiz gibi bu yazımızda temel adımları anlattığımız için bu konuya değinmeyeceğiz.

Bütün Bunları Yaptıktan Sonra Ne Yapmalısınız?

Evet, bütün bunları yaptıktan sonra Google Algoritması sizin web sitenizi fark edecek ve web sitenizi üst sıralara çıkarmaya başlayacaktır. Bununla birlikte gözle görülür bir yükselme göreceksiniz.

Peki her şey bitti mi? Tabiki hayır. Her şey şimdi başlıyor. Zirveye tırmandığınızı fark eden rakipleriniz, sizlerden daha üst sıralarda çıkmak için sizin yaptığınız çalışmaların aynısını hatta daha fazlasını yapacaklar. Google Arama Motorunun kendilerine ne kadar kazanç sağladığının farkında oldukları için sizi bir rakip olarak görecekler ve daha sık çalışmaya başlayacaklardır.

Sizler düzenli bir şekilde içerik eklemeye ve sosyal platformlarda varlığınızı sürdürmeye devam edin. Böylelikle sadece Google’dan değil, diğer platformlardan da ziyaretçi geleceği için Google’da Üst Sıralarda varlığınız devam edecektir.

Küçük bir tüyo: İlk başlarda arama motorlarında çok sonuç çıkartan anahtar kelimelerden kaçının. Onun yerine o anahtar kelimeyi açıklayıcı hale getirin. Örnek verecek olursak; “web site fiyatları” değilde “2022 web sitesi fiyatları” veya “avukatlar için web sitesi fiyatları” gibi anahtar kelimelere odaklanın. Bir okyanusta rakibiniz çok olur fakat küçük bir denizde rakibiniz daha az olur. Unutmayın, buradaki amaç web sitenize ziyaretçi çekmektir.

Size Uygun Fiyatlı ve Etkili SEO Hizmeti teklifi yapalım.

Furkan Akman

2015 yılından beri Wordpress ile web site tasarımları yapan Furkan Akman, 2019 yılında kendi şirketi olan Sizin Ajans'ı kurmuştur. Firma bünyesinde Web Tasarım, SEO ve SEM operasyonlarını yürütmektedir.

Merak ettiğiniz ne varsa yorum kısmından sorabilirsiniz.

En kısa sürede cevap veriyoruz.

Puan verip, soru sorarak bizlere destek olabilirsiniz.

5 7 oylama
Makale Puanı
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

Sizin Ajans

Merhaba! Biz Sizin Ajans, farklı bir dokunuşa sahip Çevrimiçi Pazarlama Ajansıyız.

Kategoriler